10 intrebari pentru un HR:
1. Ce ar trebui sa va spuna un candidat, intr-o singura propozitie, ca sa-i spuneti “esti angajat”?
Mihaela Forgaciu: Daca un candidat imi spune “este pasiunea vietii mele sa fac lucrul asta si pentru asta am trait de cand m-am nascut”, iar eu simt ca o spune cu adevarat, ca are substanta, atunci imi zic: “este exact ce trebuie!”. Job-ul acela il va face fericit si asta vrem amandoi.
2. Aveti doi candidati pentru un post de director de vanzari: unul este perfect pregatit, are un CV remarcabil! Dar aflati ca este genul de persoana fara scrupule, care face orice pentru a-si atinge scopul sau si al organizatiei. Celalalt candidat nu are un CV atat de impresionant, dar este bun si are un comportament ireprosabil. Pe care il alegeti?
Daca directorul acesta de vanzari trebuie sa coordoneze o echipa de peste 10 oameni, voi alege varianta cu persoana cumsecade. Daca job-ul are o componenta independenta, adica nu supervizeaza multi oameni si este de capul lui, atunci n-ar afecta prea tare. Pentru ca, daca eu te trimit sa fii dur si sa rupi concurenta, nu sa-mi conducii oamenii, atunci trebuie sa fii fara scrupule. Viata e dura si noi facem business.
3. Cat conteaza reputatia unui candidat?
Depinde ce valorizeaza fiecare. Daca topul este din perspectiva business, profit, nu cred ca se mai uita nimeni la reputatie. Conteaza, insa, cum esti tu cu tine, daca te simti bine cand te uiti in oglida. Cum te simti daca ai jignit, ai furat, ai ranit, ai distrus, ai calcat oamenii in picioare ca pe niste gandaci ca sa obtii nu stiu ce?
4. Cat conteaza CV-ul?
Foarte mult. CV-ul este cartea e vizita, este primul impact. Un CV bine redactat cheama la interviu. Trebuie sa te vinzi frumos si sa nu minti.
5. Care este cea mai eficienta metoda de a gasi angajati?
Cea mai buna varianta este partea de e-recruiting, net-ul, site-ul, dar targetat. E foarte important aici cum formulezi anuntul. El iti vinde ceva: imagine, companie, substanta. Trebuie sa te prinda. Si cea mai proasta, dar si cea mai folosita este metoda cu anuntul la ziar. Este proasta pentru ca este in stilul traditional si nu asa gasesti acum specialisti. Primesti doar o tona de CV-uri, care sunt maculatura.
6. Ce defineste puterea unui om?
Omul puternic, asa cum il vad eu, este omul care este fericit cu el, cu tot ce-l inconjoara profesional, personal, social. Un om puternic poate sa aiba in buzunar si 10 lei si 10 miliarde de lei. Puterea este legata de gradul tau de satisfactie, de cum te simti cu tine. Un om care e fericit si implinit se va simti el cu el puternic si va degaja in jurul lui confort si bunastare. E adevarat, componenta economica, asa cum e structurata lumea de azi, este importanta si cine genereaza bani, are putere. Dar asa cum castigi, asa si pierzi. Intr-o secunda!
7.Ce parere aveti despre dragostea la locul de munca?
Locul de munca este un mediu in care se intampla multe lucruri: oamenii se-ndragostesc, divorteaza sau mor. Nu sunt impotriva relatiilor la birou, atata vreme cat intre cei doi nu exista interese ierarhice sau altfel de interese.
8.Ce i-ati sfatui pe viitorii dumneavostra candidati?
Ajuta-te singur, pentru ca numai in tine sta succesul. Trebuie sa fii foarte targetat, sa stii ce vrei sa faci in viata. Nu exista ca trebuie sa ai pile si relatii ca sa obtii un job bun. Acum, daca stii sa te pregatesti, de la un CV, de la cum te prezinti la interviu, reusesti. Citeste in reviste sa stii ce sa spui si cum sa spui sau cum sa nu spui, pentru ca uneori iti dai cu firma-n cap prin propriile tale raspunsuri. Nu-mi raspunzi la intrebare, ai un limbaj nonverbal, desi tu esti minunat, aceste lucruri ma fac pe mine intervievator sa te cataloghez altfel decat esti. Si e pacat, pentru ca la interviu ai 30 de minute, nu o viata. Nu le pierde!
9. Care este cea mai mare problema de pe piata fortei de munca?
Partea de relationare interumana. Au de castigat companiile serioase si corecte in maniera de a trata oamenii, asa cum eu am intalnit eu la Raiffeisen. Daca esti bazat logic, ai argumente si vorbesti cu un om normal, castigi. Nu totdeauna trebuie sa dai vina pe cineva daca nu se intampla asa. Daca tu mereu te plangi de sistem, de tara, ca e urat si nu se poate, daca acesta e tipul tau de abordare, atunci e greu sa ai sorti de izbanda.
10.Ce este astazi cel mai important pentru angajati ?
Conform unor studii facute in Statele Unite, nu partea financiara este aspectul cel mai important, ci recunoastere profesionala. Este o chestiune care tine de natura umana. Daca individul nu se simte apreciat, multumit, recunoscut, laudat, atunci el moare pe dinauntru ca fiinta umana.
sursa: Gandul.info